Centar za promociju zdravlja žena

26 septembar 2016
(1 Glas)

MISIJA:

Promovisanje jednakosti i pravednosti u zdravlju, kroz zalaganje za uspostavljanje rodnog pristupa ženskom zdravlju kao integralne komponente svih zdravstvenih i socijalnih mera i programa koji se donose na regionalnom i nacionalnom nivou;

razvijanje inovativnih programa i rešenja kroz edukaciju zdravstvenih radnika i motivisanje promene ponašanja korisnika/ca kroz širenje informacija o zdravlju;

unapredjenje dijaloga i saradnje između korisnica/ka zdravstvenih usluge i zdravstvenih radnika;

promovisanje intersektorske saradnje i informisanosti celokune populacije o zdravlja žena na regionalnom i nacionalnom nivou.

KRATAK ISTORIJAT:

Centar za promociju zdravlja žena (CPZŽ) je ženska nevladina organizacija sa 19 godina dugim iskustvom u oblasti zdravlja žena. Tokom svog rada CPZŽ je uspešno implementirao više od 25 projekata. Svoje delatnosti realizovale smo kroz: edukacije, saradnju sa zdravstvenim i institucijama sistema kao i NVO, istraživanja, pisanje i štampanje publikacija i promotivnog materijala, predavanja, saradnju sa institucijama i organizacijama u inostranstvu. U okviru edukativne delatnosti organizovano i izvedeno je 38 treninga (osnovni i napredni nivo) kroz koje su 1702 zdravstvena radnika/ce stekli znanja i veštine za postupanje sa žrtvama rodno us-lovljenog nasilja. Takođe su 42 aktivistkinje iz 12 gradova Srbije obučene i stekle su znanja i veštine za vođenje javnih tribina i radionica o ženskom zdravlju. Održane su tribine šitom Srbije.

CPZŽ je koautor Posebnog protokola Ministarstva zdravlja Republike Srbije za zaštitu i postupanje sa ženama koje su izložene nasilju, namenjen zdravstvenim radnicima. Članice CPZŽ su dve od pet autorki/a Posebnog protokola Ministarstva zdravlja imenovanih od strane Ministra zdravlja.
U saradnji sa Ministarstvom zdravlja kreirale smo nacrt predloga dokumenta „Akcioni plan za očuvanje i unapređenje zdravlja žena u Republici Srbiji za period 2005-2010. godina“ koji je u celosti integrisan u Nacionalne strategije za poboljšanje položaja žena i unapređenje rodne ravnopravnosti.

CPZŽ je sproveo sledeća istraživanja: Istraživanja SZO za Srbiju o prevalenci nasilja i zdravstvenim posledicama u partnerskim odnosima; Procena potreba korisnica zdravstvenih usluga primarne zdravstvene zaštite; Procena stavova zdravstvenih radnika/ca o rodno uslovljenom nasilju; Odgovori zdravstvenog sektora na nasilje u porodici: modeli koji obećavaju u primarnoj i materinskoj zdravstvenoj zaštiti u Evropi, u okviru DAPHNE III projekta. Najvažnije publikacije: Nasilje u partnerskim odnosima i zdravlje; Nasilje nad ženama moja profesionalna odgovornost; Naša tela, mi, prevod kultne knjige o zdravlju žena; Samopregled dojke i brojni promotivni materijali. CPZŽ je organizovao i prvu Nacionalnu konferenciju pod nazivom: Žena, zdravlje i nasilje.

Centar za promociju zdravlja žena
Mačvanska 8, 11000 Beograd
telefon: +381 11 344 17 37
fax: +381 11 386 13 32

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.;
www.centarzdravljezena.org.rs
skype adresa: stanislava otasevic

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…