Članci poređani po datumu: sreda, 09 maj 2018

Saznanje da se boluje od maligne bolesti, da sledi dugotrajno onkološko lečenje sa neizvesnim ishodom predstavlja ozbiljnu pretnju psihološkoj, emotivnoj stabilnosti osobe koja se suočava sa bolešću. Osobe različito reaguju, za nekog je maligna bolest stres, traumatično iskustvo, ili životna kriza. Bolest jednog člana porodice pogadja i sve ostale članove , izazivajući porodičnu krizu koja utiče na lošu komunikaciju medju članovima porodice, na porodičnu dinamiku i odnose, smanjuje bliskost i povezanost medju članovima porodice i izaziva medjusobno nepoverenje i otudjenje. Da bi se sve ove prepreke prevazišle potrebna je stručna psihološka pomoć i podrška. Najstručniju pomoć može da pruži psihoonkolog. Kod nas u zdravstvenom sistemu nema psihoonkologa, pa je za sada pružaju psiholozi u udruženjima, a ponekad se potraži pomoć neuropsihijatra.

Centar Zdravka (Društva za borbu protiv raka u Somboru) će 11. i 12. maja biti domaćin edukacije iz oblasti psihoonkologije kroz projekat “Bolji život zajednice, psihosocijalno onkološko obrazovanje stručnjaka i korisnika“ koji je podržao IWC (Internacionalni ženski centar).Voditelj edukacije je Dr sci Tamara Klikovac, klinički onkolog sa dugogodišnjim psihoonkološkim iskustvom na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije. Ovim projektom će se osnovima psihoonkologije obučiti 12 psihologa iz Novog Sada, Zrenjanina, Beograda, Leskovca, Podgorice i Sombora. Ovako obučeni, moći će da pružaju bolje usluge u ustanovama u kojima rade, kao i udruženjima osoba lečenih od raka,na radost I korist ljudi lečenih od raka i njihovih porodica.

Objavljeno u 2018. godina
© 2024 NALOR - Nacionalna asocijacija lečenih od raka. Web by Chilli media
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…