Članci poređani po datumu: utorak, 15 maj 2018

11. i 12. maja 2018 godine u Centru Zdravka Društva za borbu protiv raka, u Somboru, organizovan je dvodnevni seminar iz oblasti psihoonkologije uz podršku Internacionalnog kluba žena.

Tema je bila psihoonkologija – edukacija stručnjaka koji pružaju psihosocijalnu podršku obolelima od raka. Učesnici seminara bili su psiholozi koji rade u velikim onkološkim centrima u Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici i Kliničkom centru u Podgorici, psiholoziisocijalni radnik koji rade u Opštim bolnicima u Zrenjaninu i Somboru, kao i psiholozi koji su angaživani u udruženjima onkoloških pacijenata u Somboru i Leskovcu.

Edukaciju je vodiladoc.drsci Tamara Klikovac, klinički psiholog i porodični psihoterapeut. O duhovnosti u bolesti procesu isceljenja je govorio Prezviter Branislava Šijačića.

Rezime ovog uspešnog skupa je niz predloga :
• Uvažavatistreskaošestivitalniznak (prema National Comprehensive Cancer Network vodiču, /NCC/ SAD od 2010 . Koristitidistresskalu u svakodnevnomradukaoalatzapocenujačinestresa.(Vitalniznacisutemperatura, puls, disanje, arterisjkipritisak, bol, stres)
• Preporuka za razvijanje mreže psihologa koji su obučeni u radi sa onkološkim pacijentima kroz sve segmente zdravstvene zaštite(tercijerna, sekundarna , primarna), Tako će se omogućiti bolja psihološka podrška onkološkim pacijentima u mestu prebivališta tokom i po završetku lečenja. Potrebno i medjunarodno umrežanje psihologa koji se bave psihoonkologijom.
• Potreba za povećanjem broj psihologa u onkološkim centrima i onkološkim odeljenjima u našoj zemlji a u skladu sa svetskim ,izgradnja tima u čijem sastavu je psiholog, psihijatar, soc.radnika u onkološkim centrima, a na manjim odeljenjima sa manjim brojem kreveta jedan psiholog/soc.radnik.
• Podržana je inicijativa pokretanja i organizovanja posebne specijalizacije iz oblasti psihoonkologije koja nedostaje u našoj zemlji.
• Predložena edukacija psihologa iz primarne zdrvstvene zaštite (Domovi zdravlja) koji se bave različitim poslovima prema opisu posla psihologa u DZ, a najmanje psihoonkologijom , dok je onkološkim pacijentima potrebna stručna pomoć. Posebno je neophodan obučeni psiholog u sklopu službi kućne nege koje su nosioci palijativnone nege i lečenja .
• Potrebno je i u našem zdravstevnom sistemu standardizovati saopštavanje dijagnoze maligne bolesti (KO/KADA/GDE/KAKO SAOPŠTAVA DIJAGNOZU i ko pruža neposrednu prvu psihološku podršku).
• Potrebno je unaprediti saradnju između zdravstvenih institucija i udruženja pacijenata.

Objavljeno u 2018. godina
© 2024 NALOR - Nacionalna asocijacija lečenih od raka. Web by Chilli media
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…