Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 788
sreda, 13 januar 2021 13:40

Vakcina COVID-19 i osobe lečene od raka

Pacijenti koji su lečeni od raka, izlečeni ili u fazi mirovanja bolesti, treba da prime vakcinu COVID-19. Ne preporučuju se žive atenuirane vakcine. Pacijenti koji primaju hemio i imuno terapiju takođe mogu da prime vakcinu, ali pre toga treba da se konsultuju sa svojim onkologom o vremenu kad će se obaviti vakcinacija, kao i o očekivanim efektima vakcinacije.9 podataka koje treba da znate o COVID-19 vakcini

  1. Kako deluje COVID-19 vakcina?

I vakcine Pfizer i Moderna koriste messenger RNA ili mRNA, novu tehnologiju u razvoju vakcina. Umesto da koriste virus, RNK vakcine koriste delove genetskog materijala virusa koji će  nagovaroniti naše  telo da razvije odbranu od buduće infekcije.

  1. Koliko je sigurna COVID-19 vakcina?

Detaljni podaci pokazuju da je Pfizerova vakcina visoko efikasna i sigurna vakcina, zasnovana na kliničkom ispitivanju sa više od 40 000 različitih učesnika. Kliničko ispitivanje Moderne obuhvatilo je 30.000 učesnika. Podaci sugerišu da su obe vakcine oko 95% efikasne u zaštiti ljudi od razvoja COVID-19, a nijedna nije pokazala ozbiljne neželjene efekte.

  1. Koji su prijavljeni neželjeni efekti vakcine?

Zabeleženi neželjeni efekti mRNK vakcina su kratkotrajni i javljaju se u prvih nekoliko dana od prijema vakcine. Nejčešći neželjeni efekti su :

bol / crvenilo na mestu uboda

Umor, glavobolja, bolovi u zglobovima i temperatura ili simptomi slični gripu

Pojava neželjenih efekata je obično veća nakon druge doze vakcine. Da bi se nadgledali neposredni neželjeni efekti, osobe koje prime vakcinu treba posmatrati 15 minuta nakon vakcinacije.

Budući da ispitivanja nisu trajala dovoljno dugo, nema dokaza da vakcina izaziva neke dugoročne neželjene efekte.

  1. Da li bi pacijenti sa rakom trebalo da prime vakcinu COVID-19?

Klinička ispitivanja vakcine protiv COVID-19 još uvek nisu obuhvatila pacijente sa rakom, pa je prerano da se zna o rezultatima vakcinacije u ovoj populaciji. Stručnjaci veruju da pacijenti sa rakom mogu bezbedno da dobiju vakcinu jer vakcina ne sadrži  živi virus. Međutim, za neke pacijente u aktivnom lečenju koje uzrokuje imunosupresiju ( hemioterapija, imunoterapija), vakcina možda neće biti efikasna.

Tokom narednih meseci, I dalje će se obavljati klinička ispitivanja kako bi se utvrdila sigurnost i efikasnost COVID-19 vakcine za pacijente sa karcinomom. Ako se aktivno lečite, pre nego što dobijete vakcinu, treba da razgovarate sa svojim onkologom.

Takođe, važno je ne odlagati bilo koji tretman za rak da biste dobili vakcinu COVID-19.

Ako ste preživeli rak,ako ste u remisiji bolesti, trebalo bi da primate vakcinu. Ako imate bilo kakvih nedoumica, trebalo bi da razgovarate sa onkologom ili lekarom primarne zdravstvene zaštite.

  1. Da li mogu da imam alergijsku reakciju na vakcinu?
  2. Alergijska reakcija na ovu vakcinu je vrlo retka. Ako ste imali ozbiljnu alergijsku reakciju na druge vakcine, trebalo bi da razgovarate sa svojim lekarom pre nego što dobijete COVID-19 vakcinu.
  3. Koliko je efikasna vakcina COVID-19?

Pokazalo se da su i vakcine Pfzier i Moderna COVID-19 približno 95% efikasne.

  1. Kada mogu očekivati imunitet nakon primanja COVID-19 vakcine?

Projektovani imunitet nakon serije sa dve doze je u roku od dve nedelje nakon druge doze.

  1. Da li treba da dobijem vakcinu ako mi je već ranije dijagnostikovana bolest COVID-19?

Trenutno je nepoznato koliko traje prirodni imunitet nakon oporavka od COVID-19. Rane studije pokazuju da nije dugotrajno i zabeleženi su slučajevi ponovne infekcije.

Važeći stručni stav je da bi oni koji su preležali  COVID 19 trebalo bi da prime vakcinu protiv COVID-19 nakon  najmanje 90 dana od početka bolesti simptoma ili pozitivnog COVID-19 testa.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………

Slobodan prevod iz izvora:

https://moffitt.org/endeavor/archive/9-things-you-need-to-know-about-the-covid19-vaccine/?fbclid=IwAR2MQ5dNkmGmcdxNu_CJv7JCsbFYCMl7xehUPGwHk7JsYp2a1sRSZPNEIcY

https://www.esmo.org/covid-19-and-cancer/covid-19-vaccination?fbclid=IwAR1RFPh2JU5zqgk9yQNQrTDbCLvMQJ6gHxePk

 

© 2024 NALOR - Nacionalna asocijacija lečenih od raka. Web by Chilli media
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…